آیا تاکنون به بیماری ناخنک چشم برخورده اید؟ناخنک چشم، رشد ملتحمه یا غشای مخاطی است که قسمت سفید چشم روی قرنیه می پوشاند. ق این رشد خوش خیم یا غیرسرطانی معمولاً مشکلی ایجاد نمی کند و در صورت بروز مشکل باید آن را به وسیله دارو، قطره و جراحی درمان کرد. در ادامه با ما همراه باشید تا بیش تر درباره این بیماری صحبت کنیم.
ناخنک چشم چیست ؟
ناخنک چشم یا Pterygium، ضایعه ای گوشتی به شکل یک مثلث است که از قسمت گوشه سمت بینی شروع شده و به تدریج روی سفیدی و سیاهی قرنیه چشم ها قرار می گیرد. این مشکل در واقع ناشی از رشد خوش خیم بافت پیوندی و همچنین رگ های ملتحمه است.
ناخنک معمولاً با سوزش، اشک و خارش همراه است و به آرامی به سمت قرنیه پیش می رود. در ابتدا به صورت یک لایه سفید دیده می شود که رفته رفته می تواند رشد کرده و تا قسمت قرنیه پیش رود که در صورت عدم کنترل و درمان آن، باعث جلوگیری از دید فرد خواهد شد.
علائم ناخنک چشم
علائمی که از ناخنک ظاهر می شود، از خفیف تا شدید متغیر است. علائم و نشانه های ناخنک عبارتند از:
- رشد ضایعه صورتی یا قرمز بر روی چشم
- چشم های قرمز
- خشکی چشم
- خارش چشم یا سوزش
- احساس وجود شن در چشم
- چشمان اشک آلود
- افزایش اندازه و بزرگ شدن ضایعه
- ظاهر ناخوشایند چشم به دلیل رشد ضایعه
- دو بینی و تاری دید
چه عواملی باعث ناخنک چشم می شود؟
علت دقیق ناخنک چشم مشخص نیست ولی با این حال یکی از دلایل آن می تواند قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش (UV) باشد. بیشتر اوقات افرادی که در آب و هوای گرم زندگی می کنند و زمان زیادی را در زیر نور آفتاب می گذرانند به این بیماری مبتلا می شوند. افرادی که چشمانشان به طور منظم در معرض عناصر خاصی قرار دارد، بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند. این عناصر عبارتند از: :
- گرده
- شن
- دود
- باد
روشهای تشخیص ناخنک چشم
برای تشخیص بیماری Pterygium پزشک با مشاهده علائم بیماری، معاینه بالینی، پرسش در مورد علائم و استفاده از Slit Lamp بیماری را تشخیص می دهد. جراح چشم پزشک ممکن است برای تشخیص دقیقتر نیاز به انجام آزمایشات زیررا داشته باشد:
- تست دقت بینایی شامل خواندن حروف روی نمودار
- توپوگرافی قرنیه جهت اندازهگیری تغییرات چشمی و میزان انحنای قرنیه فرد
- تصویربرداریهای متعدد از چشم
درمان های درمان ناخنک
برای درمان ناخنک باید به بهترین متخصص چشم مراجعه کنید تا بهترین روند درمان برای شما انتخاب شود. در صورتی که علائم شما خفیف باشد، این عارضه چشمی نیازی به درمان نخواهد داشت.
اما در صورتی که این بیماری منجر به قرمزی و تحریک چشم شود از درمان هایی مانند قطره یا پمادهای مخصوص، اشک مصنوعی، قطره های مخصوص برای برطرف کردن التهاب و قرمزی و قطره های استروئیدی مخصوص برای کاهش علائمی نظیر خارش و تورم و درد توسط پزشک متخصص انجام خواهد شد.
جراحی ناخنک چشم
در برخی مواقع ضایعه صورتی رنگ به حدی بزرگ خواهد شد که در بینایی فرد مشکلاتی ایجاد می کند و ظاهر چشم را تغییر میدهد که در این شرایط از جراحی برای خارج کردن ناخنک استفاده خواهد شد.
در جراحی ناخنک چشم ضایعه ایجاد شده از چشم و قرنیه برداشته می شود و در نهایت پیوند بافت ملتحمه برای پر کردن فضای خالی انجام میگیرد. مدت زمان انجام این عمل در حدود ۳۰ الی ۴۰ دقیقه است و پس از عمل نیز چشم ها به مدت یک الی دو روز پوشانده شده و استفاده از قطره استروئیدی به مدت چند هفته الزامی است.
آیا ایجاد ناخنک چشم در بینایی افراد تاثیر می گذارد؟
در صورتی که این عارضه خفیف باشد روی دید فرد تاثیر نمی گذارد. اما در حالتی که ناخنک چشم پیشروی کند و تا نیمه قرنیه را بگیرد، دید فرد را تار می کند .گاهی اوقات پیشرفت چشمگیر این عارضه باعث به وجود آمدن معایبی در چشم همچون آستیکماتیسم می شود اما خوشبختانه تا به امروز نابینایی به علت ناخنک گزارش نشده است.
زمان عمل ناخنک چشم چقدر است؟
به طور کلی این عمل همچون عمل لیزیک چشم کوتاه نیست و بین ۴۵ دقیقه تا یکساعت طول می کشد. این مدت زمان برای کسانی که بار اولشان است در مقایسه با کسانی که قبلا جراحی کرده اند، متفاوت است. به صورتی که عمل ناخنک چشم کسانی که بار اولشان است حدودا ۶۰ دقیقه و برای کسانی که بار چندمشان است تا ۱۲۰ دقیقه هم طول می کشد.
آیا ناخنک چشم بعد از جراحی مجدد بر می گردد؟
ناخنک چشم پس از عمل ممکن است عود کند. به علت قرار گرفتن در معرض مستقیم نور خورشید و یا استرس مجدداً باز میگردد. احتمال عود مجدد در افرادی که در ماه های تابستان جراحی داشته اندو ناخنک چشم خود را خارج کرده اند، بسیار بیشتر از افراد در ماه های دیگر سال بوده است.
⭕❌نکته
پس از عمل ناخنک چشم برای جلوگیری از بروز مجدد بیماری حتماً از عینک های مناسب و محافظ چشم برای خروج از منزل استفاده کنید.
کلام آخر
ناخنک چشم یکی از بیماری های تقریباً شایع در بین افرادی است که در آب و هوای گرم زندگی می کنند. در طی این بیماری عروق گوشتی بافت ملتحمه تشکیل ضایعه ای را روی قرنیه می دهد. در برخی از موارد این ضایعه میتواند تاری دید و آستیگماتیسم را به دنبال داشته باشد. قرار گرفتن در نور زیاد خورشید، قرار گرفتن در محیط پر از دود و گرد و غبار می تواند باعث ایجاد این ضایعه شود.